PRAYER YOGA

 

Ja jest naša duša,

Bog je naš cilj,

Dušom se vežite za Boga,

To je yoga za svakoga

 

Izlaganje Mahatapasvi Shri Kumarswamija, sveca i duhovnog učitelja iz Indije koji je u dubokoj meditaciji dobio i svijetu darovao tehniku koju je nazvao Prayer yoga:

 

”Oduvijek je u svijetu bilo ljudi koji su živjeli u izravnom kontaktu s Bogom. To su mistici čija molitva glasi: ”O Bože, molimo Te, pomozi nam da iz ovog podijeljenog života odemo u život koji je jedinstven.”

Mistici ne raspravljaju o tome postoji li Bog i ne izbjegavaju ovozemaljski svijet. Oni su ostvarili spoznaju o Bogu. Svoju osobnu volju uskladili su s božjom voljom. Uzvišena vedska molitva Bogu (Gayatri mantra) glasi: ”O Bože, molim Te, nadahni moj intelekt. DHIYO YONAH PRACHODAYAT”

 

Molitva zauzima istaknuto mjesto u svim religijama svijeta. Zapravo, čitav čovjekov život sam je po sebi molitva za ispunjenje ciljeva i ambicija. Čovjek nije stroj, već ljudsko biće. Sve čovjekove aktivnosti dio su potrage za istinom koja mu svojom filozofijom pomaže prepoznati ljepotu života. S molitvom čovjek započinje već u ranom djetinjstvu kako bi se u tijeku svog života uz njenu pomoć digao u visine duhovnog života. Običan čovjek moli za dug život, djecu i blagostanje, a onaj prosvijetljeni nalazi u Bogu izvor ispravnosti i temelj istine. Prayer yoga predstavlja razvoj od najnižeg do najvišeg stupnja. Kroz molitvu se ostvaruje harmonija između čovjekove snage i Božanske milosti.

 

Bog prebiva u srcima svih ljudi. To je univerzalna religija. Boga ne zanima rječitost ni elegancija molitve. Ne zanima ga geometrija i duljina, zato budite iskreni dok molite. Ljudski um nastoji pronaći uzrok svakoj stvari. Na kraju svakog pokušaja uviđa da u pozadini svega stoji Bog. Bog je prvi uzrok. Svijet u kojem živimo ima svoje porijeklo. U njemu prebiva inteligentni uzrok, vrhovna inteligencija ili Bog.

 

Bog neprestano radi za dobro čovjeka. U blagostanju Bog iskušava čovjekovu zahvalnost, u osrednjosti zadovoljstvo, u nesreći poniznost, u tami vjeru, u izazovu čvrstoću i u svako doba njegovu ljubav i zahvalnost. Bog je naše prvo i posljednje utočište. Okrećemo mu se kad se osjećamo izgubljeni da bismo saznali kako nas životne oluje nisu bacile na stijene, već nam pružaju željeni odmor. Drevni simbol Boga je oko na žezlu. To znači da Bog sve vidi i sve razumije. Čovjek intuitivno osjeća božju sveprisutnost i svemoćnost. Bog upravlja svijetom i održava ga svojom svemogućom snagom i mudrošću.

 

Prayer yogu može vježbati svatko, bez obzira na položaj u društvu, boju kože, vjeru, starost i spol. Prayer yoga nije obična molitva već lagana, jednostavna i djelotvorna tehnika meditacije koju pojedinac prakticira jednom na dan, a grupa jednom tjedno. Grupnim izvođenjem Prayer yoge razvija se osjećaj dužnosti, suradnje i ljubavi prema bližnjem.

 

Prayer yoga je u stvari vrsta bhakti yoge jer posjeduje emocionalni karakter. Dva važna elementa Prayer yoge su mahamantra (velika mantra) HE PRABHO PRASEED AUM i mudra (položaj prstiju) koja budi kundalini shakti. Sveti slog AUM sastoji se od tri slova koja predstavljaju njima odgovarajuća stanja svijesti – svjesno, podsvjesno i nesvjesno. Čovjek je često puta rob nesvjesnog i pravi greške a da ni sam ne zna zašto. Da ne bi radio greške nesvjesno stanje treba pročistiti. To se postiže pjevanjem mantre He Prabho Praseed Aum. To nesvjesno predstavlja veliku smetnju u bavljenju duhovnom praksom, bez obzira o kojoj se vrsti yoge radi. Konačni cilj svake yoge jest ostvariti nadsvjesno stanje svijesti, odnosno unutarnju svijest – stanje Duha ili Atmana – u kojoj se javlja čisto, direktno znanje – intuicija.

 

I na kraju, Prayer yoga je lagana i potpuno neškodljiva tehnika buđenja kundalini, izvanredne životvorne snage u čovjeku koja je djelić one velike i sveprožimajuće mahakundalini koja prebiva u svemiru. Sama po sebi kundalini je nalik na bijelu nit u stabljici lopoča i blještava je poput munje. Svjetlo koje je krasi nije obično, već eterično svjetlo.”

 

 

 

 

Kontaktirajte nas putem interneta :