Joga

JOGA (Yoga) je sustav fizičkih, psihičkih i duhovnih vježbi.
Tradicija joge je vrlo stara i prihvaćeno je da je Joga bila vrlo razvijena za vrijeme civilizacije u dolini Inda prije više od 5000 godina. Joga nije niti kult niti vjerovanje, već metoda samoostvarenja koja započinje pročišćavanjem tijela a završava razvojem duha.

Jogi nije ni svećenik ni čudotvorac, već čovjek koji je ostvario duhovno prosvjetljenje. On može biti hinduist, kršćanin, budist, židov ili musliman, ili ne mora pripadati nijednoj religiji. Joga ima obilje značenja. Znači samonadzor, štovanje, meditaciju i jedinstvo s Bogom. Samonadzor, štovanje i meditacija su sredstva a jedinstvo s Bogom cilj.

Joga je istovremeno i proces i ispunjenje, i sredstvo i cilj. Zato je Joga zajednički naziv svih procesa i rezultata tih procesa kojima nadilazimo sadašnje oblike postojanja i penjemo se u novi, viši i širi oblik svijesti koji obilježava duhovno stanje univerzalne jednakosti i jedinstva s Bogom.

Joga vas može naučiti puno toga. Ona vas uči kako da pravilno dišete. Pravilno disanje osvježava tijelo i um. Uči vas kako da se u potpunosti opustite. Potpuna opuštenost obnavlja vašu vitalnost. Joga vas uči kako da vježbate asane koje vas, ako ih pravilno izvodite, štite od mnogih zdrastvenih tegoba.

Joga vas uči kako da meditirate. Duboka meditacija čini um mirnim, sabranim i dobro uravnoteženim. Joga vas uči što da radite kako bi što dulje ostali mladi te kako da probudite kundalini i uspavanu pinealnu žlijezdu i tako otvorite treće oko.

Joga uči čovjeka umjetnosti življenja u skladu s Beskonačnim ispunjavajući njegovu vječnu čežnju da bude beskonačan u svim dimenzijama svoga bića. Kako znanost i filozofija, tako i Joga igra važnu ulogu u čovjekovom životu. Ona budi uspavanu sposobnost intuicije, potiče vjeru u više vrijednosti života i omogućuje pojedincu da ovdje i sada ostvari skrivene mogućnosti postojanja budeći u njemu univerzalnu ljubav i razumijevanje.

Joga vodi brigu o tijelu i osobitu pažnju poklanja njegovoj čistoći. Joga tijelo smatra sredstvom kroz koje se očituje duh. Baš kao što violinist brine o svojoj violini bez koje ne bi mogao izraziti svoju umjetnost, tako i jogi brine o svom tijelu jer je ono jedini instrument kojim iskazuje svoju duhovnu snagu.

Kako bi se održalo u formi i bilo oslobođeno bolesti tijelu je nužna određena količina svježeg zraka, odmor i malo vježbe. Teoriju života kao sagorijevanja zamijenila je teorija električne indukcije. Tijelo se više ne uspoređuje sa strojem kojeg pokreće toplina i čiju aktivnost mjerimo kalorijama. Tijelo je postalo električni mehanizam. Otkriveno je da elektricitet igra važnu ulogu u sustavu tjelesnih sokova. Bez obzira radilo se o tjelesnim sokovima ili plazmi u stanicama, živa je supstanca po svojoj prirodi kaloidna i njeni izolirani djelići nose električne naboje koji sačinjavaju visoko diferencirani omotač somatske supstance tijela koji podupire njenu kemijsku i organsku složenost te upravlja njenom aktivnošću. Po svojoj strukturi živa tvar je koloidna i to stanje održava putem električnih naboja koji čestice tvari drže odvojenima. Stvarna razlika između žive i nežive tvari je u tome što u trenutku smrti izolirane čestice kolida gube električni naboj i postaju fizički inertne. Starenje tkiva moguće je protumačiti gubitkom napetosti koloidnih naboja. Oni su važan faktor u održavanju vitalnog tonusa organizma.

Na temelju elektrostrukture koja podržava vitalni tonus organizma, znanost joge tvrdi da fizičko je tijelo moguće elektrizirati do te mjere da doslovno postane oslobođeno bolesti i smrti.

Bez vježbe tijelo gubi elastičnost i mladenačku svježinu, postaje kruto i teško, skuplja masnoće i otrove te brzo stari i troši se. Kroz joga tjelovježbu tijelo povećava naboj koloida čime se povećava elastičnost i mladenačka svježina tijela. Joga položaji ili asane poboljšavaju rad mozga, živaca, tkiva i stanica a djelovanje im je ljekovito i okrepljujuće. Zamišljene su s ciljem da tijelo dovedu u stanje u kojem iscjeljujuće snage prirode mogu obavljati svoj posao.

Asane su specifična terapija koja nam pomaže da redefiniramo tijelo kao svijest, povratimo sjećanje svijesti o cjelini tijela i povežemo tijelo sa njegovim izvorom svijesti i tako potaknemo buđenje svijesti i inteligencije u svakoj stanici tijela.


Gledano sa stanovišta svijesti kad nam je ukočen vrat ili dio leđa to znači da na tom mjestu postoji manjak pamćenja o cjelini ili manjak kretanja svijesti. Uspostavljanjem neblokiranog tijeka svijestivraća se prvotna živost, energija i inteligencija. Vježbanje asana prvi je korak ka ravnoteži tijela.